Hur fungerar elnätsavgifter och varför kan de variera mellan olika områden?
Elnätsavgiften täcker kostnaden för att bygga och underhålla elnätet. Skillnader i avgifter beror på nätinfrastruktur, avstånd och konsumtion.
Elpriset påverkas av utbud och efterfrågan på en konkurrensutsatt marknad. Eftersom elproduktion och -förbrukning måste balanseras i realtid, sätts priset på handelsplatserna (elbörser) baserat på den sista producerade kilowattimmen – det dyraste budet som möter efterfrågan. Sveriges elmarknad är integrerad med andra europeiska länder, vilket betyder att priset påverkas av faktorer i andra länder.
Sverige är indelat i fyra elområden (SE1-SE4) på grund av begränsningar i elnätets överföringskapacitet mellan norr och söder. Dessa begränsningar innebär att elpriset kan variera mellan områdena. Om överföringskapaciteten är tillräcklig, blir priset detsamma i alla områden. Utbyggnaden av överföringskapaciteten sker successivt, men inte alltid i takt med förändringar i utbud och efterfrågan. Produktionen av el påverkas av tillgänglig kapacitet och olika produktionsslags kostnader och tillgång till produktion (t.ex. vattenkraftens beroende på vattennivåer).
Nätbolagen tar ut avgifter för att använda elnätet. Hur dessa avgifter sätts och varierar mellan olika områden anges inte specifikt i den givna texten, men texten antyder att det är beroende på nätkapacitet och överföringsbegränsningar likaväl som det finns olika avgifter för olika typer av avtal.