Vad du behöver veta inför deklarationen

Vad du behöver veta inför deklarationen

Att deklarera är en skyldighet för alla som har haft inkomster under året, men det kan också vara en möjlighet att få tillbaka pengar genom avdrag och skattereduktioner. Genom att ha koll på viktiga datum, vanliga avdrag och hur du kan undvika kvarskatt blir deklarationen enklare och mer fördelaktig för dig. Här går vi igenom allt du behöver veta för att hantera deklarationen smidigt och effektivt.

VIKTIG INFORMATION

Viktiga datum och deadlines

Varje år skickar Skatteverket ut deklarationen i mars, och sista inlämningsdatum är vanligtvis den 2 maj. För att undvika förseningsavgifter är det viktigt att skicka in deklarationen i tid.

  • 20 mars 2024 – Skatteverket öppnar e-tjänsten för digital deklaration.
  • 2 april 2024 – Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt för att få tidig skatteåterbäring.
  • 2 maj 2024 – Sista datumet för att lämna in deklarationen.
  • 3 juni 2024 – Första omgången av skatteåterbäring för de som deklarerat digitalt i tid.
  • 12 november 2024 – Sista datum för att betala kvarskatt om du fått besked om det.

Om du är sen med din deklaration kan du få en förseningsavgift på 1 250 kronor, och om du fortfarande inte skickar in den kan avgiften öka.

Se till att ha digital brevlåda (t.ex. Kivra) så att du får din deklaration tidigare och kan hantera den smidigare.

Skatteåterbäring och kvarskatt – vad innebär det?

Om du har betalat för mycket skatt under året får du tillbaka pengar i form av skatteåterbäring. Denna återbetalas automatiskt till det konto du har registrerat hos Skatteverket. Om du inte har registrerat något konto kommer du få en utbetalningsavi.

Om du däremot har betalat för lite skatt behöver du betala kvarskatt. Beloppet och sista betalningsdatumet framgår av ditt slutskattebesked. För att undvika extra kostnader och ränteavgifter är det viktigt att betala i tid.

  • Använd Skatteverkets e-tjänst för att kontrollera din preliminära skatteberäkning.
  • Se till att ha ett bankkonto kopplat till Skatteverket för snabbare återbäring.
  • Om du har kvarskatt, betala in den så tidigt som möjligt för att slippa extra ränta.

Avdrag och skattereduktioner – få tillbaka mer pengar

Många missar möjligheten att göra avdrag, vilket kan sänka skatten och öka återbäringen. Här är några av de vanligaste avdragen:

  • Reseavdrag – Om avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst 5 kilometer och sparar minst två timmar per dag jämfört med kollektivtrafik kan du ha rätt till avdrag. Minsta belopp att dra av är 11 000 kronor.
  • Dubbel bosättning – Om du har behövt bo på en annan ort på grund av arbete kan du göra avdrag för boendekostnader.
  • Hemmabaserat arbete – Har du arbetat hemifrån kan du i vissa fall göra avdrag för arbetsrum, internet och annan utrustning.
  • ROT- och RUT-avdrag – Du kan dra av upp till 50 000 kronor per år för hushållsnära tjänster (RUT) och renoveringar (ROT).
  • Ränteavdrag – Har du bolån kan du få avdrag för 30 % av räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21 % på belopp över detta.

Se till att spara kvitton och fakturor för alla kostnader du vill dra av, då Skatteverket kan begära underlag i efterhand.

Deklaration av olika inkomster

Om du har tjänat pengar utanför din vanliga anställning behöver du redovisa dessa inkomster. Här är några vanliga exempel:

  • Försäljning av aktier och fonder – Du måste redovisa vinst eller förlust och betala kapitalskatt på 30 %.
  • Försäljning av bostad – Du kan behöva betala reavinstskatt (22 % av vinsten) men kan i vissa fall få uppskov.
  • Kryptovalutor – Alla transaktioner med kryptovalutor ska redovisas, även om du har växlat en valuta till en annan.
  • Uthyrning via Airbnb eller privatbostad – Hyresinkomster över 40 000 kronor per år är skattepliktiga.
  • Frilansarbete och gig-ekonomi – Har du haft inkomster utan att arbetsgivaren har dragit skatt behöver du själv redovisa och betala egenavgifter.

Skatteverket har en deklarationsguide där du enkelt kan fylla i rätt uppgifter beroende på vilken typ av inkomst du haft.

Så deklarerar du digitalt

Att deklarera digitalt är enkelt och smidigt via Skatteverkets e-tjänst. Du loggar in med BankID och kan antingen godkänna deklarationen direkt eller göra ändringar.

  • Fördelar med digital deklaration:
    • Du får deklarationen snabbare.
    • Du får en direkt uträkning av din skatt.
    • Du kan få återbäringen tidigare.

Om du har gjort ändringar, exempelvis lagt till avdrag, kan det dröja längre innan du får din återbäring eftersom Skatteverket behöver granska uppgifterna.

Dubbelkolla att alla förtryckta uppgifter stämmer innan du godkänner deklarationen.

Artiklar eller Tips

Hur deklarerar jag inkomst?

Det beror på vilken typ av inkomst det gäller och vilken period du vill deklarera.

Hur deklarerar jag?

Det beror på vad du vill deklarera. Var specifik så jag kan hjälpa dig!

Hur gör man reseavdrag i deklaration?

Reseavdrag i deklarationen innebär att du kan få sänkt skatt om du har haft utgifter för att ta dig till och från jobbet. För att ha rätt till avdraget måste avståndet mellan ditt hem och jobbet vara minst fem kilometer, och resan ska spara tid jämfört med kollektivtrafik. Du kan göra avdrag för bilresor, kollektivtrafik eller andra färdsätt. Beloppet du får dra av beror på hur du rest och hur långt. Avdraget görs i din årliga deklaration hos Skatteverket. Det är viktigt att du kan visa att du faktiskt gjort resorna, till exempel genom kvitton eller arbetsgivarintyg.

Kan jag mejla in min deklaration till skatteverket.se?

Nej, du kan inte mejla in din deklaration till Skatteverket. Men på skatteverket.se kan du deklarera snabbt och enkelt. Det är Skatteverkets officiella webbplats där du loggar in med BankID och får tillgång till din personliga deklaration. Du kan se dina inkomster, göra avdrag, ändra uppgifter och skicka in deklarationen direkt. Många uppgifter är redan förifyllda, men det är ditt ansvar att kontrollera att allt stämmer. Du får också besked om du får tillbaka pengar eller behöver betala mer i skatt. Tjänsten är öppen dygnet runt under deklarationsperioden och är det enklaste sättet att deklarera.

myndigheter som jobbar med Vad du behöver veta inför deklarationen

Skatteverket

Skatteverket

Att deklarera är en skyldighet för alla som har haft inkomster under året, men det kan också vara en möjlighet att få tillbaka pengar genom avdrag och skattereduktioner. Genom att ha koll på viktiga datum, vanliga avdrag och hur du kan undvika kvarskatt blir deklarationen enklare och mer fördelaktig för dig. Här går vi igenom allt du behöver veta för att hantera deklarationen smidigt och effektivt.
Loading...
Loading...