Hur fungerar biståndsbedömningen?

Biståndsbedömningen utvärderar din situation och behov för att avgöra vilket stöd du kan få.

Biståndsbedömningen är en process där en biståndshandläggare bedömer en persons behov av omsorg och stöd. De har som uppgift att hjälpa till med rådgivning kring valmöjligheter och utöva myndighetsutövning. Biståndsbedömningar kan vara komplexa och tidskrävande, särskilt för enklare insatser som ofta beviljas till äldre.

Moderaterna föreslår en förenkling av biståndsbedömningen för att minska administrationen och ge äldre snabbare tillgång till den omsorg de behöver. De anser att det är en stelbent service till äldre som behöver en snabb och okomplicerad handläggningsprocess.

Regeringen har tillsatt en utredning om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen som ska undersöka möjligheten till förenklade biståndsbedömningar. Utredningen ska redovisa sina förslag senast den 31 mars 2017.

Det finns dock erfarenheter från kommuner som menar att förenklade biståndsbedömningar kan missa att se den äldre som individ. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan att förenkla processen och att säkerställa att den äldre får den omsorg som är bäst anpassad till deras individuella behov.

Fler frågor du kan ställa

Loading...