Vilka kompetenskrav ställs på lärare och hur fungerar lärarlegitimationen?

För att bli lärare i Sverige krävs en godkänd lärarutbildning och en lärarlegitimation, som är ett bevis på att man uppfyller de behörighetskrav som ställs.

För att få undervisa i Sverige krävs i regel en lärarlegitimation och behörighet i det ämne du ska undervisa i. Du måste även ha en utbildning som motsvarar den behörighetsgivande lärarutbildningen. Det finns dock undantag från kravet på legitimation och behörighet, till exempel för undervisning på engelska eller i fristående skolor med Waldorfpedagogik.

Det finns även undantag för lärare som anställdes före den 1 juli 2011 och som undervisar i anpassade grundskolan, anpassade gymnasieskolan, specialskolan och komvux. Dessa lärare får undervisa även om de inte har legitimation, men detta gäller endast till den 30 juni 2028.

Du kan läsa mer om undantagen från kravet på legitimation och behörighet på Skolverkets hemsida.

Lärarlegitimationen är ett bevis på att du har rätt kompetens att undervisa. Den utfärdas av Skolverket och den är giltig i hela Sverige. För att få en lärarlegitimation måste du ha en godkänd lärarutbildning och ha godkänt ett antal praktikperioder.

Om du har en lärarexamen men inte har en lärarlegitimation kan du ansöka om en sådan. Skolverket prövar då om du uppfyller kraven för att få en legitimation.

Lärarlegitimationen är viktig för att säkerställa att alla lärare i Sverige har rätt kompetens att undervisa. Den är ett skydd för eleverna och för samhället i stort.

Fler frågor du kan ställa

Loading...