Hur bedömer Livsmedelsverket säkerheten av dricksvatten?
Livsmedelsverket bedömer dricksvattnets säkerhet genom regelbundna kontroller och analyser av vattenkvaliteten.
Livsmedelsverket bedömer säkerheten av dricksvatten utifrån flera olika parametrar, både kemiska och mikrobiologiska. De analyserar vattnet för att identifiera eventuella föroreningar och bedömer sedan om de utgör en hälsorisk. Om vattnet innehåller föroreningar över riktvärdet, bedöms det som otjänligt och bör inte användas till dryck eller matlagning. Livsmedelsverket ger även råd om hur man kan förebygga föroreningar och åtgärder man kan vidta om vattnet är otjänligt. De ger även information om möjliga föroreningskällor och vilka åtgärder man kan vidta för att minska risken för förorening.
Exempel på parametrar som Livsmedelsverket analyserar är koliforma bakterier, E. coli, konduktivitet, koppar, krom, kvicksilver, lukt, magnesium, mangan, natrium, nickel, nitrat, nitrit och odlingsbara mikroorganismer. Varje parameter har ett riktvärde och överskrids detta bedöms vattnet som otjänligt.
Livsmedelsverkets bedömning av dricksvatten är viktig för att säkerställa att vi har tillgång till säkert och rent vatten. Genom att följa deras råd och anvisningar kan vi bidra till att minska risken för vattenburen smitta och säkerställa att vårt dricksvatten är säkert.