Vad gäller för livsmedel för särskilda grupper, som barn, gravida eller äldre?
Livsmedel för särskilda grupper har särskilda behov och krav för att säkerställa god hälsa och utveckling.
Råden om listeria i livsmedel gäller för konsumenter som tillhör någon av riskgrupperna för bakterien. All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70℃. Gravida bör vara uppmärksamma på att kallrökta köttprodukter kan innehålla parasiten toxoplasma, som kan vara skadlig för fostret. Gravida bör även vara uppmärksamma på att lufttorkad skinka kan innehålla parasiten toxoplasma.
Förvara kylvaror kallt, ha 4°C i kylskåpet, och ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
Undvik dessa livsmedel:
- Opastöriserad mjölk.
- Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
- Mögel- och kittostar.
- Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.
Några saker att tänka på:
- Livsmedelsverkets generella råd om att titta, lukta och smaka på mat för att bedöma om den är ok att äta efter bäst före-datum gäller därför inte för personer som tillhör någon riskgrupp för listeria.
- Sushi/sashimi från restaurang, den är nytillverkad.
- Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp.
Det finns mer information på: