Vad är innehållsförteckningen på livsmedel?
Innehållsförteckningen är en lista över alla ingredienser i en produkt, sorterade efter vikt, vilket visar vad produkten är gjord av.
I innehållsförteckningen kan du läsa vilka ingredienser som har använts för att tillverka livsmedlet. Ingredienserna ska listas i fallande ordning efter hur mycket som har använts vid tillverkningen. Det betyder att den ingrediens som det finns mest av i livsmedlet kommer först. En ingrediens kan också själv bestå av flera ingredienser. Ett exempel är majonnäs. Då ska du även kunna läsa vilka ingredienser majonnäsen innehåller. Tillsatser, aromer och enzymer är också ingredienser och ska därmed också finnas i ingrediensförteckningen. För tillsatser och enzymer räcker det inte att bara skriva namnet. Det ska också framgå vilken funktion de har, till exempel konserveringsmedel, färgämne eller sötningsmedel. Exempel: För tillsatsen aspartam ska alltså detta anges i ingrediensförteckningen: Tillsatsens funktion, det vill säga sötningsmedel. Tillsatsens E-nummer (E 951) eller namnet aspartam.