Vad innebär märkningen av matens "bäst före" och "sista förbrukningsdag"?
"Bäst före" anger rekommenderad hållbarhetstid för bästa kvalitet, medan "sista förbrukningsdag" är ett gränsdatum för säker konsumtion.
Märkningen "bäst före" anger den dag då livsmedlet förväntas ha sin bästa kvalitet, men det är fortfarande ätbart efter det datumet. "Sista förbrukningsdag" används på livsmedel som kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Det är den sista dagen som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan. Efter sista förbrukningsdag är det förbjudet att sälja, ge bort eller använda livsmedlet som råvara.
Producenten bestämmer hållbarhetstiden för livsmedel. Det är ingen lag eller rekommendation som styr det. De baserar sitt beslut på erfarenhet från hållbarhetstester eller branschriktlinjer.
Om ett livsmedel är mycket lättfördärvligt och kan utgöra en omedelbar fara för hälsan, ska det märkas med sista förbrukningsdag. Om lagringstiden kan påverka livsmedlets säkerhet, bör det också märkas med sista förbrukningsdag.
Färskt fjäderfäkött omfattas av särskilda regler och ska alltid märkas med sista förbrukningsdag. I övriga fall ska livsmedel märkas med bäst före-datum.
Det är inte tillåtet att förlänga hållbarhetsdatumet på en förpackning. Säljaren ansvarar för att bedöma om livsmedel med passerad bäst före-dag kan säljas eller skänkas bort. Säljaren får aldrig sälja eller ge bort otjänliga eller osäkra livsmedel.
Du får lägga till information om livsmedlets hållbarhet efter bäst före-datum, men datumet får inte ändras. Det kan vara bra information till konsumenten och kan hjälpa till att minska matsvinnet.
För att få mer information om datummärkning, besök: Kontrollwiki, webbplats för fördjupning.